Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az Elfogadom gombra. Részletesebb információt Adatkezelési tájékoztató oldalunkon talál.
Termékek Menü

A fehérjék vagy protein turmixok (táplálék kiegészítők!!!!!) forrásaik szerint

A fehérjék vagy protein turmixok (táplálék kiegészítők!!!!!) forrásaik szerint
Megpróbálom nem túl tudományosan, de lényegre törően és főleg röviden összefoglalva leírni.
Tejsavó
 
Azért ezzel kezdtem, mert ez talán a legnagyobb mennyiségben eladott, közkedvelt, így tehát a legnépszerűbb is (nem mindig volt ez így)! A tejsavófehérje a sajt gyártása során keletkező "melléktermék".
Itt egy  rövid kitérőt tennék: ezt a mellékterméket régen kidobták illetve állatok táplálására elkülönítették.Szóval ez a tejsavó amely a tejtermékek közül a ma leginkább közkedvelt és biológiailag a legértékesebb. A tejsavó tehát a legtáplálóbb fehérje. A fehérjék királya!!!! Mekkora részét teszi ki ez a tejnek??? A tehéntej durván 15%-a szárazanyag, a többi víz. Ennek a szárazanyag tartalomnak kb. 30%-a zsír, 30%-a fehérje, 35%-a laktóz és 5%-a hamu és ásványi anyagok. Ennek a kb. 30% fehérje tartalomnak a 20%-a tejsavófehérje és a 80%-a pedig kazein.
Pasztörizálás után a tejből leválasztják a kazeint és tejzsírt (ebből készül pl. a sajt). Ezután következik a membrános szűrés és egy különleges tisztító eljárás az ún. ioncserélés. Ezután 10% alatti nedvességtartalom körülire dehidratálják vagy szárítják.
 
TEJSAVÓFEHÉRJE IZOLÁTUM: a legtisztább whey protein 90% fehérjetartalommal, nagyon elenyésző zsír és laktóztartalommal.
TEJSAVÓFEHÉRJE KONCENTRÁTUM: ez kb. 25 85% fehérje tartalmú lehet attól függően, hogy mennyi benne a zsír és a laktóz.
A TEJSAVÓ az elfogyasztása után kb. 25 percig tudja fenntartani az aminosav szintet, VISZONT NEM MARAD SOKÁIG a gyomorban és nem terheli meg az emésztőrendszert. Tehát az összes tejsavófehérjére általánosan elmondhatjuk,hogy anabolikus szempontból igen jó!
TEJSAVÓFEHÉRJE HIDROLIZÁTUM: a tejsavófehérjét hidrolizálják (peptidekre vagy kisebb aminosav egységekre bontják), de a minőség ugyanúgy megmarad, csak még kevésbé lesz allergén. Eddig ezt a formát a jó minőségű bébitápszereknél és az orvosi ill. gyógyászati tápszereknél alkalmazták.
 
Kazein
 
A tehéntej fehérje tartalmának kb. 80%-a a kazein (az anyatej 20-45%-a kazein).
Ez a lassú felszívódású fehérje tovább fenntartja a nitrogén egyensúlyt és sokkal tovább fenntartja az aminosav szintet a vérben, mint a tejsavó. (elfogyasztása után kb. 3-4 óra). A kazein inkább nevezhető antikatabolikus fehérjének,ezért is isszuk főleg lefekvéskor. Viszont tartalmaz LAKTÓZT és ZSÍRT is.